Wat zijn redenen om te kiezen voor replatforming?

Wat zijn redenen om te kiezen voor replatforming?

January 25, 2023 0 By Jan van Halst

Replatforming is een veelgebruikte strategie voor bedrijven die hun platform willen upgraden of veranderen. Maar hoe weet je of replatforming de beste oplossing is? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van replatforming, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken over wat het beste bij jouw organisatie past.

Replatforming kan een uitkomst bieden als je een flexibeler platform nodig hebt, wilt upgraden naar de nieuwste technologieën of bepaalde functies wilt toevoegen. Het kan je ook helpen om aan bepaalde bedrijfseisen te voldoen. Maar voordat je de keuze maakt om te replatformen, is het belangrijk om de mogelijke kosten en risico’s in overweging te nemen.

Wat zijn de redenen voor replatforming?

Er zijn een aantal goede redenen om over te stappen op replatforming:

1. Je wilt je website verbeteren. Misschien ben je ontevreden over hoe je website nu functioneert en denk je dat een nieuwe platform zal helpen. Of misschien wil je gewoon wat nieuws en heb je besloten dat het tijd is voor een change. Replatforming kan je helpen om de prestaties van je website te verbeteren, door bijvoorbeeld sneller te laden of beter georganiseerd te zijn.

2. Je bent toe aan meer functionaliteit. Als je bedrijf groeit, kan het zijn dat je merkt dat je website niet meer voldoet aan alle eisen die er nu aan gesteld worden. Een nieuw platform met meer mogelijkheden kan dan helpend zijn.

3. Je wilt schakelen naar e-commerce. Als je gaat verkopen via internet, heb je eigenlijk echt een ander soort website nodig dan wanneer je alleen informatie deelt. Een replatforming is dan de beste optie om een e-commerce website te maken die voldoet aan alle benodigde vereisten.

4. Je wilt je website beter beveiligen. Als je website al jaren bestaat, kan er technisch gezien behoorlijk wat verouderd zijn. Het is daarom belangrijk om met regelmaat je platform te upgraden, zodat je er zeker van bent dat je website veilig en up-to-date is.

Overwegingen bij het kiezen van een nieuw platform

Als u van plan bent uw e-commerceplatform te vervangen, zijn er een aantal overwegingen waarmee u rekening moet houden. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste factoren die u kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

1. Kosten: Als u overweegt een nieuw platform te kiezen, moet u de kosten ervan in ogenschouw nemen. Houd er rekening mee dat het misschien duurder is om een geavanceerd platform te krijgen dan de basisversie, maar er is vaak een betere ROI (Return On Investment) voor bedrijven die investeren in features die hun verkoopactiviteiten ondersteunen.

2. Gebruiksvriendelijkheid: Het kiezen van een platform dat gemakkelijk te gebruiken is, zal helpen bij het vergemakkelijken van het beheer en het verbeteren van de opbrengst. Kies dus voor een platform dat intuïtief gebruik maken en waarmee je als gebruiker moeiteloos aan de slag kan.

3. Mobielvriendelijkheid:
De meeste klanten gebruiken hun mobiele apparaten tijdens het winkelen. Uw e-commerceplatform moet dus mobielvriendelijk zijn om ervoor te zorgen dat uw klanten gemakkelijk op uw site kunnen navigeren. Kies een platform dat compatibel is met alle mobiele besturingssystemen, waaronder iOS en Android.

4. SEO-compatibiliteit: De SEO-resultaten van uw website worden mede bepaald door de technische aspecten van het platform. Kies daarom een platform dat geoptimaliseerd is voor zoekmachines en dat veelgebruikte SEO-tools ondersteunt, zoals meta tags, custom URL’s en sitemaps.

5. Snelheid: De snelheid van uw website is een belangrijk factor bij het verbeteren van de gebruikerservaring. Zorg er daarom voor dat je e-commerceplatform is geoptimaliseerd voor snelheid en dat de hosting-provider die je gebruikt een goede reputatie heeft.

6. Integraties: Er zijn veel tools die kunnen worden geïntegreerd met uw platform, waaronder betalingsgateways, CRM’s en marketingtools. Kies een platform dat compatibel is met de meeste populaire toepassingen en gemakkelijk te integreren is.

Hoe gaat replatforming in z’n werk?

Replatforming is een proces waarbij bedrijven hun bestaande applicatie- of systeeminfrastructuur vervangen door nieuwere technologieën. Het doel van replatforming is om de prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid te verbeteren.

Het proces begint met het identificeren van de huidige technologie en de doelstellingen die moeten worden bereikt. Vervolgens wordt beslist welke technologieën geschikt zijn voor het doel. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een cloud-gebaseerde oplossing, zoals Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure, of voor lokale infrastructuur zoals servers.

Daarna moet er worden gekeken naar de compatibiliteit van de nieuwe technologie met bestaande systemen en toepassingen. Als alle componenten compatibel zijn, kan het migratieproces beginnen. De bestaande systemen en toepassingen worden overgezet naar de nieuwe infrastructuur en getest op prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid.

Tot slot moet het systeem worden beheerd om te zorgen dat alle componenten up-to-date blijven. Dit kan door middel van patches, upgrades of andere onderhoudsprocessen.